buiten aan de zaan
buiten aan de zaan


Omgeving in beeld

 

Westknollendam is centraal gelegen tussen Alkmaar en Zaandam net boven Wormerveer. Aan de overkant van de Zaan bevindt zich Oostknollendam en de Schaalsmeerpolder. Westknollendam ligt direct aan de Zaan. In de nabije omgeving bevinden zich de bredere wateren: De Poel, dat later over gaat in ’t Zwet en ten noordwesten van Westknollendam het Alkmaardermeer. 

Natuur en buiten

 

In het tegenovergelegen natuurgebied het Wormer- en Jisperveld kom je niet alleen bijzondere vogels tegen, ook de begroeiing is uniek. Koeien worden ingezet om het gebied open te houden voor planten als heide, zonnedauw en koekoeksbloem. Ten westen van Westknollendam bevindt zich het gebied Molletjesveer dat toegang geeft tot het weidse poldergebied tussen Westknollendam, Uitgeest en Akersloot. Ga je naar het zuiden dan ben je binnen een half uur fietsen op de Zaanse Schans. 


Het goede leven

Van oudsher staat de Zaanstreek bekend om haar kwaliteitsproducten. In de 17e, 18e en 19e eeuw was het “de voorraadkast” van Nederland. Albert Heijn, Duyvis, Lassie hebben allemaal hun ontstaansgeschiedenis in deze streek. En ook nu nog vind je er veel restaurants die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Geniet van deze heerlijkheden bij restaurant van Schaik, ontspan tijdens een lunch aan het water bij de Hofjes of sluit je dagje varen af met een bezoek aan de Lepelaar in Jisp. 

 

Met de boot

Er zijn meerdere jachthavens gevestigd in Wormerveer en dat is niet voor niets. Vanaf je eigen steiger zijn er oneindig veel vaarmogelijkheden. Door de centrale ligging behoren vaartochtjes naar Alkmaar, Haarlem, Zaandam en Amsterdam binnen de talloze mogelijkheden. Onderweg kom je de mooiste plekjes tegen. Een groot avontuur.

 

 

 

 

Buiten spelen

Kinderen kunnen hier nog echt op avontuur! Buiten spelen in alle rust en zonder verkeer. Op zoek naar kikkervisjes en bijzondere vogels. Ze hebben er alle ruimte, kunnen er lekker ravotten en hun energie kwijt. In de zomer is er gegarandeerd heel veel waterpret. In de nabij gelegen Poelboerderij leren ze er spelenderwijs alles over de natuur.