buiten aan de zaan
buiten aan de zaan


Bewoners aan het woord

 

Het is heerlijk wonen in Westknollendam. Martin, Wanda, Desi en Herman zijn het daar over eens. De rust de ruimte en het water, ze zijn er van overtuigd dat dit het mooiste plekje aan de Zaan is.  Je woont er vrij en buiten én heel dichtbij alle voorzieningen van de stad. In een half uur ben je in Amsterdam.

"In de zomer is het een gezellige drukte en ligt de jachthaven vol met bootjes van dagjesmensen"

 

Martin van Leeuwen

Eigenaar jachthaven ’t Swaentje

 

Martin van Leeuwen is al 35 jaar de trotse eigenaar van de jachthaven en het bijbehorende Café ‘t Swaentje, waar dit jaar voor het eerst een pachter zijn intrede doet. “De jachthaven is in die 35 jaar eigenlijk geen spat veranderd, alleen gemoderniseerd,” vertelt Martin. In de zomer is het er een gezellige drukte en ligt de jachthaven vol met bootjes van dagjesmensen. Martin werkt met veel plezier in de jachthaven. “Mensen komen natuurlijk altijd recreëren en zijn meestal in een goed humeur. Als het weer dan ook nog meewerkt is het alleen maar gezellig”. In de winter wordt een groot deel van de schepen overgebracht naar de winterstalling van ‘t Swaentje aan de overkant van de Zaan in Wormer. “ ‘t Is natuurlijk een gezellig dorpje, en ik woon op het mooiste plekje en kijk de hele Zaan over.” Het enige nadeel volgens Martin is dat er in het dorp verder geen winkels zijn. Daarentegen ligt Westknollendam wel weer zeer centraal gelegen, en ben je zo in Zaandam, Amsterdam, Haarlem of Alkmaar. Ook met de boot, natuurlijk doe je er dan wel iets langer over.

"We zitten hier heerlijk aan de rand van de polder in de nabijheid van Alkmaar en Amsterdam"

 

Wanda Kleiss

Vrijwilligster Dorpshuis

 

Wanda Kleiss, geboren in de Zaanstreek woont nu sinds een jaar of tien in Westknollendam. Samen met haar man Jaap van Leverink en hun enthousiaste hond. Naast haar werk als adjunct directeur van een basisschool tapt zij als vrijwilliger biertjes op de biljartavond in het Dorpshuis. ‘Ik vind het belangrijk om, wanneer je als dorp een dorpshuis hebt, daar een bijdrage aan te leveren. Zij fietst in 10 minuten naar haar werk in Krommenie.  ‘Dat is ook een leuk dorp om je boodschappen te doen. Daarnaast zijn wij ook erg op Amsterdam georiënteerd. Je bent zo op station Wormerveer en met de trein ben je in 20 minuten op het Centraal Station. ‘Ik heb het hier enorm naar mijn zin in een heerlijk huis met een fijne tuin, in de rust en onder de rook van Amsterdam’. In de zomer is er veel reuring van bootjesmensen, en mensen die Westknollendam aan doen op de fiets. Het dorp ligt op een doorgaande fietsroute. ‘We hebben ons pas opgegeven voor ‘Vrienden op de Fiets. Mensen die op doortocht zijn kunnen bij ons voordelig overnachten. We hebben de ruimte en mijn man kan goed koken, dus onze gasten kunnen ook nog aanschuiven!’

"We hebben alle ruimte en het is veilig.
Heerlijk toch om hier op te groeien?"

 

Desi van Waaijen

directeur Openbare Basisschool Theo Thijssen

 

Aan de Piet Kuiperlaan, achter de jachthavens bevindt zich de Openbare Basisschool Theo Thijssen. De school biedt onderdak aan leerlingen van Westknollendam en dorpen uit de omgeving zoals Markenbinnen. De kleine dorpsschool telt ongeveer 50 leerlingen. Iedereen kent elkaar en de individuele aandacht is volgens directeur Desi van Waaijen groot. “Door de kleinschaligheid van de school kunnen we snel schakelen en nieuwe methodes makkelijk implementeren”. De Theo Thijssen is een school waar oud en nieuw mooi samen gaan. De sfeer is er gemoedelijk en knus, de leermethodes helemaal van deze tijd. Er wordt gewerkt met tablets voor groep 4 t/m 8 en de jongste groepen hebben toegang tot de mediaruimte met een stuk of 8 computers. De groepen zijn klein en hebben alle ruimte. “We hechten als school veel waarde aan de veiligheid en de saamhorigheid”, zegt Desi. De verbondenheid met het dorp blijkt ook uit de samenwerking die de school heeft met het Dorpshuis en de bewoners.  “Met een activiteit als de feestweek doet heel het dorp mee”.

"Je zit hier vrij en blij en als je de brug over gaat ben je in de polder"

 

Herman Walraven

voorzitter dorpshuis de Noorddam

 

Vijfendertig  jaar geleden kwam Herman Walraven door zijn passie voor de watersport in de Zaanstreek terecht. Hij is er nooit meer weggegaan. Het water, de natuur het landschap. Hij vindt het er heerlijk wonen. “Echt genieten.” Toen hij twaalf jaar geleden naast het dorpshuis van Westknollendam kwam wonen werd hij ook lid van de bijbehorende activiteitencommissie. Voor hij het wist was hij voorzitter. Het dorpshuis is de kern van het sociale leven in Westknollendam. Er zijn diverse biljart- en klaverjasclubs gevestigd. Daarnaast biedt het dorpshuis onderdak aan drie theatergroepen. Het is een levendige bedoening. “Je woont hier in een dorp, het is ook echt dorps, iedereen kent iedereen en je kan mee doen of niet.” Zo simpel is het volgens Herman. “Je zit vrij en blij en als je de brug over gaat  ben je in de polder. Het enige wat er niet is zijn winkels, maar hoe erg is dat? Vijf minuten rijden en je zit in Wormerveer.”